• تاریخ انتشار : 1396/09/12 - 10:18
  • تعداد بازدید خبر : 148
  • زمان مطالعه : 13 دقیقه

کنگره بین المللی اخلاق در علوم و فناوری 13 تا 16 آذر در کتابخانه ملی برگزار می شود

دکتر مصطفی معین رئیس کنگره بین المللی اخلاق در علوم و فناوری گفت: از جمله اهداف برگزاری این کنگره، یادآوری اهمیت و اولویت اخلاق در همه حوزه ها اعم از علوم و فناوری، فرهنگ، سیاست، اقتصاد و مدیریت است به صورتی که به یک باور عمومی تبدیل شود.

196088.mp3 کنگره بین المللی اخلاق در علوم و فناوری 13 تا 16 آذر در کتابخانه ملی برگزار می شود

 

گالری عکس

 به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی نخستین کنگره بین المللی اخلاق در علوم و فناوری 13 تا 16 آذر 96 در کتابخانه ملی برگزار خواهد شد، دکتر مصطفی معین رئیس کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری در نشست خبری این کنگره که  روز یکشنبه 5 آذر ماه با حضور دبیران علمی و اجرایی کنگره فوق، دکتر تقی شامخی و دکتر احسان شمسی و جمعی از خبرنگاران در سالن شورای مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی برگزار شد، با اشاره به اینکه پیامبر اسلام منادی الگوی اخلاق و کرامت، صلح، آزادی و عدالت است،گفت: متاسفانه در جهان امروز و در کشورهای اسلامی چهره ای مخدوش از این رسالت الهی و انسانی ترسیم شده است.
وی اخلاق را یک موهبت الهی دانست و بیان کرد: صلح دوستی، حق گرایی و دفاع از مظلوم از مهم ترین آرمان های انسانی است و انسان در فطرت خود به فضایل و ارزش های اخلاقی گرایش دارد.
 دکتر معین افزود: کمتر مقوله‌ای مانند اخلاق است که با وجود پیشینه طولانی خود تازه و باطراوت مانده و همچنان به آن احساس نیاز شود و در فقدان آن در حوزه‌های فردی و اجتماعی خسران‌های بزرگ اتفاق بیفتد.
رئیس کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری با بیان اینکه در عصر جهانی شدن دانش،فرهنگ و اقتصاد شاهد افزایش نابرابری و تبعیض هستیم و این امر آسیب‌های فراوانی نظیر افزایش خشونت در جهان را به همراه داشته است، گفت: در قرن بیستم شاهد کشته شدن 100 میلیون انسان بودیم و در قرن 21 که هم اکنون در سال‌های ابتدایی آن به سر می‌بریم نیز می‌بینیم خشونت در منطقه ما و در جهان بیداد می‌کند؛ چنین مواردی نشان‌دهنده بی‌اخلاقی در جامعه بشری و متاسفانه کشورهای اسلامی ‌است.
وی ادامه داد: در جامعه ایرانی نیز صفحه حوادث روزنامه‌ها مملو از اخبار ناهنجاری هایی چون دزدی، بزهکاری، تجاوز، کودک آزاری و... است که وضعیت عمومی ‌جامعه را نشان می‌دهد. در سطح دولتی عملکردی که به ویژه دولت‌های نهم  و دهم داشتند و پس لرزه‌های آن را امروز شاهدیم؛ بیانگر گسترش فساد در سطح کلان، رشوه و اختلاس، تخریب فرهنگ و اخلاقیات اجتماعی است. در حوزه سیاست نیز مساله جنگ قدرت، رقابت‌های ناسالم، رانت خواری، فرصت طلبی، تبعیض در رقابت های  انتخاباتی وجود دارد.   
 دکتر معین از گسترش عقلانیت ابزاری به عنوان یکی از آسیب‌های تحصیلکردگان و نسل جوان در شرایط کنونی نام برد و عنوان کرد: در این وضعیت یک فرد یا یک گروه با اصل قرار دادن منافع خود و اطرافیانشان، از هر ابزاری ولو غیراخلاقی بهره می‌گیرند و منافع عمومی‌ و ملی در حاشیه قرار می‌گیرد.
وی اضافه کرد: زمانی که احساسات در یک جامعه بر عقلانیت و خردورزی غلبه پیدا کند انحرافی در مسیر اخلاق و معنویت شکل گرفته و زمینه‌های افراط‌گری و تفریط و گسترش آفت های یک نظام دینی فراهم می‌شود.
رئیس انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری گفت: بخش علمی‌کشور نیز نمی‌تواند بدون تاثیر از فضای عمومی‌جامعه باشد. تا پیش از دولت‌های نهم و دهم این بخش جزو پاک‌ترین بخش‌های کشور بود اما به واسطه نوع سیاستگذاری‌ها و برخوردهای سیاسی و امنیتی و سطحی نگری مسئولان و نیز بی ثباتی مدیریت ها در آموزش عالی و فقدان استقلال دانشگاه، برخی لغزش‌های علمی‌ در دانشگاه ها مشاهده می‌شود که تا به امروز نیز کم و بیش ادامه دارد.
وی اضافه کرد: ضعف نظارت و ارزیابی در سطح آموزش عالی، پذیرش انبوه دانشجویان و تولید انبوه دانش آموختگان از دیگر دلایلی است که کاهش کیفیت این نهاد را به دنبال داشته است.
 دکتر معین ادامه داد: در یک دوره گذار که تولید علمی‌کشور به سرعت در حال افزایش بوده است ممکن است بخشی از این لغزش‌ها طبیعی باشد اما اگر می‌توانستیم این فضای پاک را پایدار نگه داشته و از سیاستگذاری غلط دوری می‌کردیم قطعا با درصد کمتری از این لغزش‌ها روبرو بودیم.
رئیس کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری بیان کرد: مجموعه آسیب‌های اخلاقی موجود در جامعه در سه سطح عمومی، دولتی و فردی سبب شد تا انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری 12 سال پیش تاسیس شود. این انجمن از ابتدای کار خود تلاش کرد با مطالعه و برنامه‌ریزی سهمی‌در کنترل مشکلات اخلاقی در سطح فرهنگ عمومی، مدیریت اجرایی و سایر حوزه‌ها در جامعه داشته باشد.
وی برگزاری کنفرانس‌های ماهانه از سوی این انجمن را از برنامه‌هایی دانست که در این جهت گیری راهبردی صورت گرفته است و تصریح کرد: محتوای این میزگردها و کنفرانس‌ها به صورت نشریات داخلی منتشر می شود. در کنار آن یک فصلنامه علمی ‌و پژوهشی از طریق این انجمن به صورت منظم در 10 سال گذشته منتشر شده است که در آن موضوعات مرتبط با اخلاق را منتشر می‌کند.
رئیس انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری همچنین به برگزاری همایش‌های مختلف توسط این انجمن اشاره کرد و افزود: در سال 85 همایشی با حضور 9 کشور با موضوع آموزش اخلاق و مدرسان اخلاق برگزار شد. برگزاری همایش اخلاق زیستی با حضور مدیرکل یونسکو و رئیس دولت اصلاحات از دیگر همایش‌های برگزار شده در سال 1384 توسط این انجمن بود. همچنین در سال 1387 همایش اخلاق و اقتصاد برگزار شد که نشان‌دهنده آینده‌نگری این انجمن در پرداختن به مشکلات و مسائلی بود که شاهد ترکش‌های آن در حال حاضر هستیم.
وی درباره کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری گفت: این کنگره از دو سال پیش برنامه‌ریزی شده و قرار است به صورت چهار روزه  از 13 الی 16 آذر در کتابخانه ملی برگزار شود.
رئیس کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری گفت: یادآوری اهمیت و اولویت اخلاق در همه حوزه‌ها اعم از علوم و فناوری، فرهنگ، سیاست، اقتصاد، مدیریت و .. به صورتی که به یک باور عمومی‌تبدیل شود از جمله اهداف برگزاری این کنگره است.
تقویت ادبیات و منابع علمی اخلاق، تقویت روابط بین رشته‌ای و میان فرهنگی، ایجاد ارتباط گسترده میان کنشگران و صاحبنظران حوزه اخلاق،شکل‌دهی به شبکه اجتماعی از صاحبنظران حوزه اخلاق در سطح ملی و منطقه‌ای، شکل‌گیری یک گفتمان ملی در زمینه اخلاق و اخلاقی زیستن به شکلی که ضرورت آن توسط مردم و صاحبنظران احساس شود از دیگر اهدافی بود که دکتر معین در سخنان خود آنها را برشمرد.
وی از حضور 200 فرد شاخص و صاحبنظر در این کنگره خبر داد و اضافه کرد: این افراد به عنوان سخنران مدعو، کارشناسان میزگرد و ارائه‌کننده مقاله در کنگره شرکت کرده‌اند که نمونه ای از آنها میزگردهایی با عنوان چالش‌های اخلاقی نظام سلامت در ایران، اخلاق سازمانی، ملاحظات اخلاقی طب سنتی، اخلاق در اقتصاد،جنبه‌های اخلاقی در تولید و مصرف محصولات تراریخته،  ایران و اخلاق جهانی، اخلاق در مهاجرت نخبگان، اخلاق و حقوق شهروندی، اخلاق مامایی و سلامت باروری، اخلاق در سیاستگذاری علم و فناوری، بررسی موردی سرقت ادبی در آثار علمی، ملاحظات اخلاقی سدسازی و انتقال آب، جنبه‌های اخلاقی تغییر اقلیم، رویکردهای نظری به اخلاق محیط زیست و ملاحظات اخلاقی حریم خصوصی در فضای مجازی است.
وی افزود: مشکل اصلی کشور ما کمبود تجهیزات و امکانات، سیاست و اقتصاد و یا کسری بودجه نیست، بلکه فقدان اخلاق در آنهاست. اگر اخلاق در این حوزه‌ها  و مدیریت آنها وجود داشته باشد بهره‌وری بالا خواهد رفت زیرا اخلاق جان‌مایه حیات جامعه در تمام عرصه‌هاست. اگر این گفتمان در سطح دانشگاهی، سیاستگذاری و.. شکل بگیرد آینده بهتری خواهیم داشت و می‌توانیم با توجه به تمدن و فرهنگ کن و سرمایه‌های طبیعی و انسانی خود به یک کشور شاخص در سطح جهانی تبدیل شویم.

 دکتر تقی شامخی دبیر علمی‌کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری نیز در این نشست گفت: سخن گفتن از اخلاق در جامعه ما بسیار صورت گرفته است اما درباره ترویج اخلاق  و کار اخلاقی به معنای واقعی و به شکلی که شبکه وسیعی از اخلاق حرفه‌ای را شکل دهد تا اصحاب مشاغل مختلف با موارد اخلاقی حرفه خود آشنا شوند، کار اندکی صورت گرفته است.
وی افزود: رسانه‌ها این توان را دارند که توجه صاحبنظران و مردم را به کنگره ای که با این موضوع برگزار می‌شود جلب کنند.
دبیر علمی‌کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری درباره محورهای مختلف این کنگره ادامه داد: مبانی و مبادی اخلاق، اخلاق حرفه‌ای، اخلاق و مدیریت، اخلاق در سیاست عمومی، اخلاق در علوم و فناوری‌های نوین پنج محور این کنگره است که زیرشاخه‌های متعددی نظیر اخلاق پزشکی، اخلاق در علوم انسانی و اجتماعی، اخلاق مهندسی، اخلاق هنر، اخلاق ارتباطات و فناوری اطلاعات، اخلاق کسب و کار، اخلاق ورزش و علوم ورزشی، اخلاق در علوم و فناوری و حقوق موضوعه ، اخلاق در علوم و فناوری و حقوق ‌بین‌الملل را شامل می‌شود.
وی درباره مسئولان محورهای کنگره بیان کرد: برنامه‌ریزی محور نخست یعنی «مبانی و مبادی اخلاق در علوم و فناوری» با مسئولیت دکتر جوادی، از استادان مطرح حوزۀ اخلاق انجام می‌شود. اخلاق حرفه‌ای در علوم و فناوری دومین محور این کنگره است و مسئولیت آن را دکتر باقری، از پژوهشگران مطرح اخلاق پزشکی و زیستی، به عهده دارد. محور سوم اخلاق و مدیریت علوم و فناوری است که در این محور مسائل عمدۀ سیاست‌گذاری و مدیریتی در حوزۀ اخلاق علم و فناوری مورد توجه خواهد گرفت و دکتر فرجی‌دانا، از استادان برجستۀ دانشگاه و با سابقۀ ارزشمند در مدیریت عالی حوزۀ علم و فناوری مسئولیت آن را پذیرفته است. اخلاق در علوم و فناوری و سیاست عمومی چهارمین محور کنگره است که دکتر سراج زاده، از جامعه‌شناسان مطرح کشور مسئولیت را به عهده دارد و در آخرین محور که مسئولیت آن با خانم دکتر ایرجی‌زاد، از استادان فعال در حوزۀ اخلاق فناوری از دانشگاه صنعتی شریف است، موضوع اخلاق در علوم و فناوری‌های نوین مد نظر قرار می‌گیرد.
وی تولیدات علمی‌کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری را در سه بخش دسته بندی کرد و افزود: سخنرانی‌ها، میزگردها و ارائه مقالات به دو شیوه شفاهی و پوستر از جمله این تولیدات هستند. در بخش سخنرانی‌ها کوشش شده است از 30 صاحبنظر حوزه اخلاق بهره گرفته شود. در سه روز از چهار روز کنگره سه سخنرانی ارائه می‌شود که پنج مورد آنها از سوی سخنرانان خارجی خواهد بود؛عمده این سخنرانان از کشورهای اروپایی نظیر آلمان، هلند، سوئیس هستند ضمن اینکه در در افتتاحیه و اختتامیه سه سخنرانی خواهیم داشت.
 دکتر شامخی درباره محتوای 16 میزگرد کنگره بیان کرد: چالش‌های مبتلا به جامعه ایران معیار ما در انتخاب این میزگردها با حضور پنج کارشناس و صاحبنظر است که درآنها کمتر به این چالش‌ها از زاویه اخلاق نگریسته شده است. به عنوان مثال در میزگرد سدسازی و آب وزیر نیرو و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست حضور دارند  و دیدگاه‌های خود را در این خصوص از زاویه اخلاقی مطرح می‌کنند زیرا همانگونه که سدسازی اثراتی را در محیط زیست و  اقتصاد به همراه دارد، تاثیرهای زیادی در حوزه اخلاق دارد که عدم توجه به آنها سبب عدم حل و فصل آنها در سطح ملی است. در موضوع تراریخته‌ها نیز دیدگاه‌های چالشی فراوانی دارد و ما قصد داریم در این میزگردها به آنها بپردازیم. از نظر برگزارکنندگان این کنگره اگر به ابعاد اخلاقی این موضوعات در زمان کنونی بپردازیم به راه حل پایدارتری در جامعه ایران خواهیم رسید.
وی درباره تعداد مقالات ارسال شده به کنگره عنوان کرد: 325 مقاله به دبیرخانه کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری ارسال شده است که در کنار 300 مقاله ارسال شده به کنگره اخلاق پرستاری به بیش از 600 مقاله می‌رسد. کنگره اخلاق پرستاری قرار بود به شکل مجزا برگزار شود  اما به درخواست آنها با کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری تلفیق شد و به عنوان بخشی از آن برگزار می‌شود.
دبیر علمی‌کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری با اشاره به اینکه در این کنگره 50 مقاله و 200 پوستر ارائه خواهد شد،وی اضافه کرد: در هر فرصت ارائه مقاله 90 دقیقه ای چهار مقاله به همراه یک سخنرانی علمی‌مرتبط با موضوع مقاله ارائه می‌شود.
وی از همکاری مناسب مرکز سیاست‌های علمی‌کشور، پژوهشگاه علوم انسانی با این کنگره خبر داد و افزود: مرکز سیاست‌های علمی‌کشور قرار است در هر روز این کنگره پس از ساعت 17، فیلمی‌ را با موضوع اخلاق به نمایش بگذارد که برای علاقه مندان بسیار مفید خواهد بود.
 دکتر احسان شمسی گوشکی دبیر اجرایی کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری در ادامه این نشست خبری بیان کرد: این کنگره به واسطه جامعیت آن یک اتفاق در تاریخ در علوم و فناوری ایران خواهد بود. در گذشته ما شاهد برگزاری کنگره‌های مختلف با موضوعات پزشکی، زیستی، اقتصاد و ... بوده‌ایم اما این کنگره به تمام این حوزه‌ها می‌پردازد و از این جهت بی نظیر است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه اخلاق پزشکی به عنوان یک حوزه پیشرو ده‌ها سال است که به این موضوع پرداخته شده است، افزود: در سایر حوزه‌ها ما نیازمند توسعه و تقویت ساختارها هستیم. به عنوان مثال در زلزله کرمانشاه شاهد بودیم ظرافت کار یک مهندس، کمتر از یک پزشک نیست و یک اشتباه می‌تواند به تلفات جانی منجر شود.
دبیر اجرایی کنگره ‌بین‌المللی اخلاق در علوم و فناوری ادامه داد: این کنگره علاقه‌مندان و دغدغه‌مندان اخلاق در حوزه‌های مختلف را در کنار هم جمع می‌کند و در شکل‌دهی به یک گفتمان اخلاق به عنوان ضرورت جامعه ما موثر است.
وی گفت: این کنگره به پرسش‌های کلیدی در حوزه‌های مختلف می‌پردازد. به عنوان مثال اگر مردم یک منطقه نسبت به انتقال آب از یک حوضه آبخیز اعتراض دارند در این کنگره به ابعاد مختلف آن پرداخته می‌شود و در آن وجوه اخلاقی مدنظر قرار می‌گیرد. در واقع این کنگره تلاش کرده است به مسائل به صورت عمیق و ریشه ای بپردازد و آنها را مدنظر قرار دهد.   

علاقه مندان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کنگره فوق به سایت کنگره به آدرس:http://congress.iranethics.ir/main/ مراجعه کنند.

کلمات کلیدی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *