تجارب اوان کودکی در همان مقطع باقی نمیماند
ششمین همایش علمی سالانه سلامت روان و رسانه
مراسم افتتاحیه ششمین همایش علمی سالانه سلامت روان و رسانه با موضوع آسیب های روانی کودکان و نوجوانان و نقش رسانهها برگزار شد.
در مراسم افتتاحیه ششمین همایش علمی سالانه سلامت روان و رسانه که صبح روز سه شنبه 27 بهمن سال 94 در سالن آمفی تئاتر بیمارستان روزبه برگزار شد، دکتر ایازی دبیر اجرایی همایش و دبیر اجرایی کرسی یونسکو بابیان اینکه این همایش از سال 89، با همت کرسی یونسکو و همکاری انجمن علمی روانپزشکان ایران برگزار شده است گفت: در اولویت های نه گانه کرسی یونسکو، سلامت روان در جایگاه نخست قرار دارد و برنامههایی که در این دو روز ارائه می شود، حاصل یک سال تلاش کمیته علمی است.
کودکان، آسیبپذیرترین گروه سنی
دکتر معین رییس ششمین همایش علمی سالانه سلامت روان و رسانه با اشاره به تاریخچه تاسیس کرسی یونسکو در سال 83 در ایران گفت: اولویت های کرسی در آموزش سلامت، شامل سلامت روان، بیماریهای قلب و عروق، سرطان، سوانح و حوادث، دیابت، آسم و آلرژی، ایدز، محیط زیست و اعتیاد است.
وی کودکان را آسیبپذیرترین گروه سنی در همه بیماریها و مسائل روانی و اجتماعی خواند و گفت: حدود یک میلیارد کودک در دنیا از فقر شدید رنج میبرند. همچنین در سطح جهانی ، 650میلیون کودک در فقر مطلق (درآمد کمتر از یک دلار در روز) و محروم از نیازهای اساسی هستند.
رییس همایش افزود: کودکان نیازمند محیط گرم، آرام و مسئولانه خانواده و دارای حقوق شهروندی در جامعه هستند و کودکی دوره رشد و نمو، بازی و نشاط، یادگیری و پرورش استعدادها است.
دکتر معین بابیان اینکه تجارب اوان کودکی در همان مقطع باقی نمیماند گفت: این تجارب در طول زندگی و حتی تا لحظه مرگ آثار خود را نشان میدهد.
تیغ دولبه رسانهها
دکتر معین با اشاره به گستردگی و تنوع رسانهها و تأثیر آنها بر عموم جامعه و ازجمله کودکان و نوجوان گفت: رسانهها بیش از آنکه اطلاعات را افزایش دهند، بر نوع نگاه افراد تأثیرگذارند و جلوگیری از تأثیرات مضر آنها تنها از طریق فیلترینگ امکانپذیر نیست. این در حالی است که رسانهها میتوانند دارای آثار مفیدی همچون بهرهگیری از برنامههای آموزشی، افزایش آگاهی، مهارتهای علمی و توانمندیهای فکری و همچنین ایجاد روابط اجتماعی باشند.
وی بابیان اینکه تنوع قومیتی جامعه ایرانی تهدید نیست بلکه فرصت است گفت: جنسیت، معلولیت، سن، فقر، قومیت و مذهب، عوامل تعیینکننده آسیبپذیرترین اقشار جامعه هستند.
موسسه رحمان و فعالیتهای آن
رییس همایش ضمن معرفی موسسه رحمان بهعنوان یک NGO، به مطالعات و گزارشهای پژوهشی این موسسه اشاره کرد و گفت: گزارش وضعیت اجتماعی ایران و گزارش وضعیت اجتماعی زنان در ایران، ازجمله انتشارات این موسسه است.
وی با اشاره به امضاء کنوانسیون حقوق کودک توسط ایران گفت: کشورهایی که این کنوانسیون را امضاء کردند، متعهد شدند تا یک نهاد ملی برای دفاع از حقوق کودکان ایجاد کنند. به همین منظور در موسسه رحمان، دو سال طول کشید تا ببینیم کدام نهاد ملی با چه ساختاری از حقوق کودکان دفاع کند. به دنبال آن، حدود یک ماه و نیم پیش، از نهاد ملی حمایت از کودک رونمایی شد.
کمرنگ شدن ارتباطات در خانوادهها
در ادامه دکتر جلیلی رییس انجمن روانپزشکان ایران، ضمن بیان تاریخچهای از سیر تحول رسانههای عمومی از رادیوهای قدیمی تا تبلت ها و گوشیهای هوشمند گفت: ارتباطات بین افراد در خانواده و در رشد انسان و کودک بسیار مهم است. این در حالی است که بودن در جمع خانواده و تبادل صحیح افکار و ارتباطات باوجود وسایل ارتباطجمعی پیشرفته و دیجیتال کمتر شده است.
وی تغییر ساعت خواب در دنیا و ازجمله در کشورمان را ازجمله تأثیرات ناشی از گسترش وسایل ارتباطجمعی دانست و گفت: با توجه به فضای فیزیکی خانوادهها، اگر در یک خانواده حتی یک یا دو نفر به دلیل استفاده از این وسایل دیرتر بخوابند، این الگوی خواب به سایر اعضای خانواده هم تسری پیدا میکند. این در حالی است که بیخوابی در ساعات مفید خواب و خستگی و خوابآلودگی طول روز بهداشت جسمی و روانی را بهطورجدی در خطر قرار میدهد.
خبرنگار: زهرا صادقی
ارسال نظر