مركز تحقيقات ايمونولوژي، آسم و آلرژي در 12 بهمن سال 1379، با رسالت ارتقاء و توسعه دانش، پژوهش و فناوري، انجام پژوهشهاي بنيادي، اپيدميولوژيك و باليني در زمينه ايمونولوژي، آسم و آلرژي و تربيت نيروهاي كارآمد پژوهشي فعاليت خود را آغاز كرد.
از فعاليتهاي مهم اين مركز تاكنون كه همگي در جهت تحقق برنامه راهبردي آن ميباشد، اجراي طرحهاي پژوهشي، ارايه مقالات و چكيده مقالات علمي در مجلات داخلي و خارجي، امضاي تفاهمنامههاي همكاري و اجراي طرحهاي پژوهشي مشترك با ديگر مراكز علمي و تحقيقاتي، تأسيس كرسي يونسكو در آموزش سلامت (UNESCOChairinHealthEducation)، برگزاري كنگرهها و سمينارها، همكاري با كميته ملي بيماريهاي مزمن تنفسي، همكاري در برگزاري سالانة روز جهاني آسم، برگزاري كارگاهها و دورههاي آموزشي و پژوهشي براي دانشجويان، پژوهشگران، متخصصان، بيماران و خانوادهها، راهاندازي اغلب تستهاي تشخيصي مورد نياز بيماران نقصايمني و آلرژي، تأسيس بانك اطلاعاتي بيماران نقصايمني اوليه، تأسيس بانك DNA و بانك سرم، همكاري در انتشار فصلنامه علمي - پژوهشي و بينالمللي آلرژي، آسم و ايمونولوژي و نيز انتشار خبرنامه داخلي مركز تحقيقات ميباشد.
هم اكنون 22 كادر علمي و پژوهشگر تمام وقت و پارهوقت و 13 كادر اجرايي تمام وقت در اين مركز فعاليت دارند و از همكاري بسياري از استادان و محققان رشتههاي ايمونولوژي و آلرژي و رشتههاي تخصصي مرتبط نيز بهرهمند ميشود.
اولويتهاي پژوهشي مركز:
1- ثبت اطلاعات و بررسي اپيدميولوژي بيماريهاي آسم و آلرژي (دارويي، غذايي، پوستي، نيش حشرات، واكسنها و ...) و نقصايمني؛
2- مطالعه نقش فاكتورهاي محيطي و ژنتيكي در بروز بيماريهاي آسم، آلرژي و نقصايمني؛
3- شناخت جغرافياي طبيعي گياهان و گردههاي گياهان آلرژيزا در ايران ؛
4- جداسازي عصارههاي گياهان و غذاهاي آلرژيزا و همكاري در تهيه عصارههاي استاندارد؛
5- بررسي روشهاي آموزشي و پژوهشي در سطوح مختلف اجتماعي، بهداشتي و پيشگيري بهويژه در زمينه آسم، آلرژيها و بيماريهاي نقصايمني در سطوح مختلف تخصصي و بيماران و خانوادههاي آنها؛
6- بررسي كيفيت زندگي در بيماران و خانوادههاي آنها مبتلا به آسم، آلرژيها و نقصايمني و ارايه راهكارهاي ارتقا كيفيت زندگي بيماران؛
7- راهاندازي روشهاي جديد آزمايشگاهي در تشخيص و درمان آسم و آلرژيها، نقصايمني و تشخيص قبل از تولد؛
8- تأسيس بانكهاي تخصصي DNA، بانك سرم و بانك سلولي از بيماران نقصايمني اوليه، آسم و آلرژي؛
9- مطالعه داروهاي جديد، طب سنتي و روشهاي جديد در پيشگيري و درمان آسم، آلرژيها و بيماريهاي نقصايمني؛
10- بررسي و مطالعه در زمينة پيوند مغز استخوان و بكارگيري روشهاي تعديلكننده سيستم ايمني در بيماريهاي نقصايمني، آلرژيها، آسم، خودايمني و ...؛
11- تدوين و پيشنهاد سياستها و اولويتهاي پژوهشي در زمينه ايمونولوژي، آسم و آلرژي به مراجع قانوني مربوط؛
12- مطالعه و پژوهش در زمينة بيماريهاي مرتبط با ايمونولوژي چون خودايمني، تومور، عفونت و بيماريهاي قلب و عروق؛
انتشارات:
انتشار كتب علمي:
تاكنون كتابهاي آموزشي ذيل در زمينه بيماريهاي آلرژي و نقصايمني منتشر شده است:
• درسنامه آسم، علوم پايه و باليني
• دستگاه ايمني بدن و عوامل بيماريزا
• بيماريهاي نقصايمني اوليه در ايران
• استفاده از ايمونوگلوبولين داخل وريدي در بيماريهاي انساني
• راهنماي ملي آسم، آلرژي غذايي و آنافيلاکسي
• راهنماي تشخيص، درمان و پيشگيري از آنژيودام ارثي
• اهداي سلول هاي بنيادين به خويشاوندان (پيوند مغز استخوان)
• دانستني هاي ضروري درباره آلرژي غذايي
انتشار مجله تخصصي آلرژي، آسم و ايمونولوژي:
مجله علمي - پژوهشي آلرژي، آسم و ايمونولوژي به زبان انگليسي از سال 1379(2000) با هدف چاپ و انتشار نتايج تحقيقات انجام شده در زمينههاي آسم، آلرژي و ايمونولوژي در ايران و ساير كشورهاي جهان، بهمنظور ارتقا و كمك به پيشرفت اين علوم با همكاري انجمن آسم و آلرژي ايران و دانشگاه علوم پزشكي تهران منتشر ميشود. در حال حاضر اين مجله در سايتهاي Pubmed، با
(Impactfctor: 0/989 با) ISI و 14 بانك علمي بينالمللي ديگر ايندكس ميشود.
آزمايشگاهها:
بخشهاي آزمايشگاهي ذيل طي سالهاي گذشته بهتدريج ايجاد و تجهيز شده است:
1) آزمايشگاه مرکزي
اين آزمايشگاه با داشتن امکانات آزمايشگاهي و تجهيزات لازم، انجام آزمونهاي روتين ايمونولوژي و غربالگري بيماريهاي آلرژي و نقص ايمني اوليه را به عهده دارد.
اين آزمايشگاه واجد دستگاههاي Nephelometer، Elisareader و Elisawasher جهت بررسي ايمونوگلوبولينهاي G، A، M، E و D ميباشد. همچنين بررسي کليه اجزاي کمپلمان جهت هر سه مسير: کلاسيک، آلترناتيو و لکتين (MBL) انجام ميشود.
اين آزمايشگاه علاوه بر امکانات انجام آزمايش NBT و DHR جهت بيماران CGD، واجد دستگاه الکتروفورز به منظور Westernblotting نيز ميباشد که اين تست به منظور تأييد نوع نقص پروتئيني در بيماران اتوزومال و X-linked بروتون و CGD انجام ميشود.
لازم به ذکر است که در اين آزمايشگاه بسياري از پروژههاي دانشجويي در مقاطع کارشناسي ارشد و دکترا در حال انجام است.
2) آزمايشگاه تشخيص ژنتيك بيماريهاي نقصايمني اوليه:
در اين آزمايشگاه امكانات مورد نياز براي انجام آزمونهاي تشخيص ژنتيك و نقصايمني اوليه وجود دارد و تشخيص ژنتيك 13 بيماري نقصايمني اوليه به شرح زير راهاندازي شده و فعال ميباشد. Severe Combined Immunodeficiency Disorders (SCID),Wiskott Aldrich Syndrome (WAS), Chronic Granulomatous Disease (CGD), Griscelli Syndrome, X-Linked Agammaglobulinemia (XLA), Severe Congenital Neutropenia Syndrome (SCNS), Warts Hypogammaglobulinemia Infections Myelokathexis Syndrome (WHIM), Familial Hemophagocytic Lymphohistiocytosis Syndrome (HLH), Hyper IgM Syndrome, Chronic Mucocutaneous Candidiasis (CMCC) (AIRE), Leukocyte Adhesion Deficiency (LADs), Herditary Angioedema,
Hyper IgE syndrome, Hermansky pudlak sydndrome
3) آزمايشگاه كشت سلولي:
در اين آزمايشگاه امكانات و قابليتهاي انجام آزمونهاي كشت سلولي وجود دارد و آزمونهاي بررسي عملكرد لنفوسيتها بهطور روتين يا براي اهداف تحقيقاتي بهطور فعال انجام ميشود.
4)آزمايشگاه تشخيص آلرژي
اين آزمايشگاه مجهز به دو دستگاه ImmunoCAP ، يک دستگاه RIDAquadroScreen و يک دستگاه اسکنر qlineAllergy
مي باشد و همه روزه آمادگي ارائه کليه آزمايش هاي تشخيصي آلرژي را دارد. دستگاه ImmunoCAP با دقت و حساسيت بالا، IgE اختصاصي عليه آلرژن ها را بهصورت تک تک و سيستم RIDA و qline ، IgE اختصاصي عليه 20 آلرژن را به صورت همزمان مورد بررسي قرار ميدهد. همچنين دستگاه ImmunoCAP توان بررسي آنتي باديهاي اختصاصي در ساير بيماريها را نيز دارد. البته در اين مرکز ، انواع مختلف تستهاي آلرژي بر حسب ضرورت در تشخيص و يا تحقيق انجام ميشود.
5) آزمايشگاه بررسي ميکروسکوپي:
اين آزمايشگاه مجهز به ميکروسکوپ استريو تحقيقاتي، ميکروسکوپ استريو معمولي و ميکروسکوپ کامپاند است، همچنين مجهز به ميکروسکوپ اينورت فلورسنت و ميکروسکوپ ساده فلورسنت ميباشد که امكانات دوربين ديجيتال مخصوص عکسبرداري از تصاوير ميکروسکوپي را دارا است. اين آزمايشگاه همه روزه آماده ارايه خدمات بررسي ميکروسکوپي به پژوهشگران محترم ميباشد.
كتابخانه:
در كتابخانه مركز تحقيقات ايمونولوژي، آسم و آلرژي، در حال حاضر 675 عنوان كتاب علمي در موضوعات مختلف از جمله ايمونولوژي، علوم آزمايشگاهي، علوم سلولي و مولكولي، پزشكي، طب سنتي، تغذيه و آمار موجود است كه براساس موضوع دستهبندي شدهاند.
اهم فعاليتهاي مرکز:
- راه اندازي شبکه ايمونولوژي پايه و باليني کشور
- تشکيل شوراي سياستگذاري علمي- آموزشي
- راه اندازي کميسيونهاي تخصصي با همکاري استادان و محققان مربوط
- راه اندازي کميته پيوند سلولهاي بنيادي (مغز استخوان) بيماران نقص ايمني اوليه با همکاري مرکز تحقيقات هماتولوژي و پيوند سلولهاي بنيادي
- تشکيل کميته اخلاق
- انجام تستهاي تشخيصي، تخصصي و فوقتخصصي بيماريهاي نقص ايمني اوليه
- اندازهگيري IgE اختصاصي با روشهاي Immunocap و RIDAAllergyScreen و ...
- تشکيل درمانگاه ويژه و ويزيت بيماران ارجاع شده از سراسر کشور
- ارائه مشاوره ژنتيك توسط متخصص ژنتيك
-راهاندازي بانکهاي اطلاعاتي بيماران مبتلا به آسم، رينيت آلرژيک،
آلرژي غذايي، آنافيلاکسي، نقص ايمني اوليه، آنژيوادم ارثي
- تأسيس بانک DNA مخصوص بيماران مبتلا به آسم، نقص ايمني
اوليه و آلرژي در بانک ذخاير ژنتيکي و زيستي(DNA، سلول و سرم)
- تشخيص ژنتيک بيماريهاي نقص ايمني اوليه قبل و بعد از تولد
- جذب دانشجوي PhDbyResearch
- جذب دانشجويان خارجي در دوره هاي کوتاه مدت و مقطع PhD
- برگزاري دورههاي آموزشي، پژوهشي و علمي براي دانشجويان مقطع
کارشناسي ارشد و دکترا
- اجراي طرح هاي بين المللي با مشارکت مراکز تحقيقاتي کشورهاي:
آلمان، سوئد، مجارستان، فرانسه، ايتاليا و ...
تشکيل صندوق کمک به بيماران نقص ايمني اوليه